Aktivnosti Istraživačke sekcije STUP–a akademske godine 2018/19.

Aktivnosti Istraživačke sekcije STUP–a akademske godine 2018/19.

  • Post by:
  • 01.05.2019.
  • Comments off

Sandro Krašić, Iva Vukojević

Istraživačka sekcija dugo je vremena sastavni dio Kluba studenata psihologije FFZG – a „STUP“ s temeljnom zadaćom pobuđivanja interesa za provođenje znanstvenih istraživanja kod studenata te pomaganja u pripremi i provedbi istraživanja. Svake godine vrijedni voditelji Istraživačke sekcije razmišljaju kako obogatiti njen program i rad. Tako se prošle akademske godine uvelo provođenje replikacijskih istraživanja u okviru globalnog trenda nakon što se psihološka znanost našla u problemima replikabilnosti svojih rezultata. S tom se praksom nastavilo i ove akademske godine s jednim novitetom – suradnjom s Collaborative Replications and Educations Project-om (CREP). CREP predstavlja međunarodni projekt koji potiče studente iz različitih dijelova svijeta na izradu replikacija nedavnih psiholoških istraživanja. No, da studenti ne bi bili samo bačeni u vatru, ove se godine krenulo i s ciklusom predavanja i radionica koji pobliže objašnjavaju replikacijsku krizu i njezina potencijalna rješenja pod nazivom „Transparentna znanost“. Kako se u redovnom nastavnom programu slabo javljaju ove teme, radionice i predavanja su predstavljale izvrsnu nadopunu svakodnevnog fakultetskog kurikuluma. Ciklus „Transparentne znanosti“ inicirao je i vodi Nikola Erceg, asistent s Katedre za psihologiju rada i ergonomiju Odsjeka za psihologiju FF-a. Do sada je održao predavanja o samoj replikacijskoj krizi te radionice o p-vrijednosti, statističkoj snazi i G*Power-u kojima je pobliže objasnio kako je došlo do krize te upoznao studente s korisnim mehanizmima uočavanja manjkavosti u tuđim istraživanjima te sprječavanja takvih propusta u budućim vlastitim istraživanjima. Također, održana su predavanja i radionice o preregistraciji istraživanja te radionica uvoda u program „R“ koju će držati Denis Vlašiček, asistent na projektu Odsjeka za psihologiju FF-a.

Još jedan novitet predstavlja i radionica kritičkog mišljenja pod nazivom „Čovjek, društvo i tehnologija“ koja nas očekuje krajem ljetnog semestra. Kako danas tehnologija ima sve važniju ulogu u našim životima, pitamo se na koji način tehnološki izumi oblikuju misli, osjećaje i ponašanja te utječu na društvo. Koje su pozitivne i negativne posljedice trenutnih i budućih tehnoloških izuma te koja je uloga psihologa u čitavom procesu razvoja tehnologije? Kroz ovu radionicu otvorit ćemo važna pitanja, a kroz konstruktivnu raspravu poticati studente na promišljanje te jasno i argumentirano iznošenje vlastitih stavova uz poštivanje tuđih.

Uz sve novitete, nastavljaju se i statističke radionice na kojima se nadograđuju znanja i vještine usvojene na psihometrijskim kolegijima: kvantificiranje pouzdanosti i objektivnosti te modeli teorije odgovora na zadatak, koje će izvoditi bivši voditelj Istraživačke sekcije Augustin Mutak. Također, nastavljaju se i provođenja autorskih istraživanja naših studenata kojih ima nemali broj bez obzira što je godina u kojoj se ne održava Psihozij!

Puno je aktivnosti i noviteta koje je pripremila Istraživačka sekcija te se radujemo i ponosimo studentskim zalaganjem čime se još jednom pokazuje kako su studenti psihologije na FF-u iznimno zainteresirani za znanost!

Categories: aktivnosti
Tagged: