Psihičko zdravlje osoba na terapiji bezglutenskom prehranom

Psihičko zdravlje osoba na terapiji bezglutenskom prehranom

Sažetak

Celijakija je autoimuna bolest tankog crijeva čija je jedina terapija doživotno pridržavanje bezglutenske prehrane. Međutim, dijagnoza i terapija bezglutenskom prehranom značajno mijenjaju život pojedinca. Iako se u prvi plan postavljaju financijske posljedice bezglutenske prehrane, potrebno je ispitati utjecaj na psihosocijalne aspekte života pojedinca. Psihičko zdravlje pretežito se ispituje upitnicima namijenjenim općoj populaciji i postavlja se pitanje potrebe za prilagodbom upitnika prema terapiji bezglutenskom prehranom. U području celijakije većina istraživanja provodi se na pojedincima koji se visoko pridržavaju terapije bezglutenskom prehranom, no usprkos poznatim rizicima za mentalno zdravlje, ne uključuju se pojedinci koji se ne pridržavaju terapije ili je se pak slabo pridržavaju. Ovaj pregledni rad predstavlja druge dijagnoze koje za terapiju imaju doživotno pridržavanje bezglutenske prehrane, a koje nisu u središtu istraživanja te se bavi problematikom dijagnostičkih metoda.
Sažimaju se nalazi istraživanja i metodološki aspekti te se daje osvrt na razlike kod odraslih te djece i adolescenata. Razmatra se također kvaliteta života tijekom pandemije bolesti COVID-19. Uzimajući u obzir širi spektar dijagnoza i dijagnostičkih metoda, dovodi se u pitanje opravdanost usredotočenosti isključivo na jednu dijagnozu s uskim dijagnostičkim metodama i predstavlja pregled istraživanja iz perspektive terapije, a ne dijagnoze.

Ključne riječi: bezglutenska prehrana, psihičko zdravlje, autoimune bolesti, celijakija

Abstract

Celiac disease is an autoimmune disease of the small intestine. The only therapy is lifelong adherence to a gluten-free diet. However, diagnosis and therapy with a gluten-free diet significantly change one’s life. Although the financial consequences of the gluten-free diet are often in focus, the impact on the psychosocial aspects of one’s life needs to be examined. Mental health is predominantly examined by questionnaires intended for the general population and the question arises whether to adapt the questionnaire to a gluten-free diet therapy. In the area of celiac disease, most research is conducted on individuals who are highly adherent to the gluten-free diet, but despite recognizing the mental health risks, individuals who are not or are poorly adherent to the therapy diet are not included. This review paper presents other diseases that have a lifelong adherence to the gluten-free diet as therapy, and which are not the focus of research. It deals with diagnostic issues. It sums up research results and methodological aspects. The differences in approaches to adults and children are considered. Quality of life is discussed in the context of the COVID-19 pandemic. Taking into account a wider range of diseases and diagnostic methods, it questions the justification of focusing exclusively on one disease with narrow diagnostic methods and represents research approach from the perspective of therapy, not a disease.

Key words: autoimmune diseases, celiac disease, gluten-free diet, mental health

Categories: